//
vous lisez...
geschiedenis, ontstaan

Het ontstaan van Vaderdag

Vaderdag is evenals moederdag van Amerikaanse oorsprong, maar had een moeizamere start.
vaderdagMet zo’n dag wilde Sonera Dodd haar vader William Smart gedenken, een oorlogsveteraan die zijn vrouw tijdens een bevalling verloor en op een kleine farm in het oosten van de staat Washington zijn kinderen alleen opvoedde. Op 19 juni 1910 werd in Spokane, Washington, de eerste Father’s Day gevierd. Andere steden volgden en in 1924 ondersteunde president Calvin Coolidge het voorstel om er een landelijk festijn van te maken. Maar het zou tot 1966 duren voordat president Johnson de derde zondag van juni tot Father’s Day proclameerde.

De internationale viering kwam even traag op gang, en dat is niet onbegrijpelijk. In het westerse gezin bezat de vader tot in de jaren zestig een overheersende positie. Een dag waarop hij voorrechten genoot die hem het hele jaar al ten deel vielen, had geen zin. Een tijdelijke omkering van de rollen, zoals op moederdag plaatsvindt, zou op vaderdag betekend hebben dat vader nu eens niet de baas speelde en zich dienstvaardig gedroeg. Daarom is vaderdag in Nederland lange tijd alleen volgens sigarenboeren druk gevierd.

Niettemin, sinds de jaren zeventig en tachtig vindt er een doorbraak plaats in eeuwenoude rolpatronen tussen man en vrouw. Vaders verrichten huishoudelijke taken die voorheen als onmannelijk werden beschouwd, ze lopen achter wandelwagens en verschijnen op de ouderavonden van hun kinderen. Vanwege de vele echtscheidingen doet zich ook steeds vaker het fenomeen van een tweede vader voor, met wie de banden moeten worden aangehaald. In zo’n situatie krijgt vaderdag ineens een functie. Niet voor niets laten veel basisscholen tegenwoordig kinderen tekeningen en papierwerkjes voor hun vaders maken en doen cadeauwinkels rond de derde zondag in juni goede zaken.

Vaderdag heeft ongetwijfeld toekomst.

Bron: http://www.annabee.net/vaderdag.html

Publicités

Discussion

Pas encore de commentaire.

Laisser un commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Google+

Vous commentez à l'aide de votre compte Google+. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s

Publicités
%d blogueurs aiment cette page :